Hoe videogames de band met jouw kind kunnen versterken

Als ouder ben je altijd op zoek naar de beste manier om je kind op te voeden en de band tussen jullie te versterken. Een van de dingen die vaak aan bod komt als het gaat om opvoeding, is het spelen van videogames. Recente onderzoeken en ervaringen tonen aan dat deze digitale wereld een brug kan slaan tussen ouder en kind. Door samen videogames te spelen, kun je niet alleen plezier hebben, maar ook de band met je kind versterken. In deze blog lichten we toe hoe videogames kunnen bijdragen aan een betere ouder-kindrelatie en welke videogames bijzonder effectief zijn.

Een moderne manier van quality time

Tegenwoordig kan het een uitdaging zijn om voldoende vrije tijd met je kind door te brengen. Naast buitenactiviteiten, bieden videogames een unieke kans om samen iets leuks te doen. Uit een onderzoek vanuit de Arizona State University blijkt dat het samen spelen van videogames de communicatie en samenwerking tussen ouders en kinderen kan verbeteren.

It Takes Two: een videogame die relaties versterkt

De coöperatieve videogame genaamd It Takes Two, van Electronic Arts, is een uitstekend voorbeeld van hoe een videogame relaties kan versterken. Hoewel deze videogame oorspronkelijk ontworpen is voor stellen, biedt het ook geweldige mogelijkheden voor interactie tussen ouder en kind. In It Takes Two moeten spelers samenwerken om puzzels op te lossen en obstakels te overwinnen. Dit zorgt niet alleen voor een verbeterde communicatie, maar stimuleert ook de samenwerking. Dit soort coöperatieve videogames helpen daarnaast ook om begrip en geduld tussen ouder en kind op te bouwen.

Andere videogames die de band versterken

Naast It Takes Two zijn er nog vele andere videogames ideaal om samen te spelen met je kind. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van leuke en leerzame videogames die je op weg kunnen helpen: 

  • Minecraft – Deze videogame is als het ware een grote zandbak en laat spelers samen bouwen en verkennen. Dit bevordert de creativiteit, communicatie, oplossingsgerichtheid en samenwerking tussen ouder en kind.
  • Super Mario Bros. – Een klassieke platformgame met een gezamenlijk doel om het einde van het level te behalen. Naast urenlang speelplezier, zorgt deze videogame ook voor meer communicatie, stressvermindering, begrip en empathie. 
  • Nintendo Switch Sports – Ideaal voor families. De videogame bevat toegankelijke en leuke sporten zoals tennis en bowlen. Hiermee wordt de fysieke activiteit en interactie tussen ouder en kind bevorderd.
Tips voor het succesvol integreren van videogames in het gezinsleven
  • Speel regelmatig samen – Maak van samen spelen een terugkerende activiteit, bijvoorbeeld een wekelijkse videogame-avond.
  • Communiceer tijdens het spelen – Neem tijdens het spelen van videogames de tijd om te praten over dagelijkse dingen en belangrijkere onderwerpen. Hierdoor is de drempel minder hoog om te praten over bepaalde gevoelens en onzekerheden. 
  • Toon interesse in de voorkeuren van je kind – Vraag aan je kind/kinderen welke videogames ze leuk vinden en waarom. Dit toont interesse en begrip voor hun hobby’s.

Gebruik videogames als leerervaring – Sommige videogames kunnen helpen bij het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden, strategisch denken, taalvaardigheden en hand-oog coördinatie.

Kortom, videogames bieden een geweldige kans om de band met je kind te verbeteren door samen te spelen, te communiceren en plezier te hebben. Of je nu samen een fantasiewereld verkent in Minecraft of tegen elkaar tennist in Switch Sports, het belangrijkste is dat je tijd doorbrengt en leuke herinneringen maakt. Probeer het eens en ontdek hoe het spelen van videogames niet alleen vermakelijk, maar ook waardevol kan zijn voor je gezinsleven.

Meer weten over de positieve effecten van het spelen van videogames? Lees dan ook deze blog.

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je ondertussen nog meer vragen over gamegedrag van kinderen? Kijk dan op onze
Q&A waar we de meestgestelde vragen beantwoorden.