Online gamen
Het online gamen kwam na de eeuwwisseling op.
Gaming heeft verschillende grote ontwikkelingen doorgemaakt. In de jaren 70 werden games vooral gespeeld in speelhallen en werd in de jaren 80 het gamen vanuit huis via een gameconsole erg populair. Vanaf de jaren 90 kwamen de 3D-games in opkomst en maakte gameontwikkelaars rond de eeuwwisseling het mogelijk om online met elkaar te gamen.
Juist door het online aspect is de game-ervaring enorm uitgebreid. Je legt veel gemakkelijker contact met andere spelers. Ook is het voor ontwikkelaars eenvoudiger geworden fouten (bugs) uit het spel te halen of het spel uit te breiden.
Abonnementen
Veel games worden uitgebracht als onderdeel van een abonnement. Voor sommige functies betaal je periodiek, maar in veel games ontvang je voortdurend gratis extra’s.
Voorbeelden van deze abonnementen zijn: Xbox Game Pass, PSN Plus, EA Play en Nintendo Switch Online.
Multiplayer
In veel games neem je het op tegen andere spelers. Meestal online. Dat maakt games veel dynamischer en interactiever. Als kind kun je zo je sociale vaardigheden oefenen.
In een multiplayergame kun je bijvoorbeeld samen met je team online praten of chatten en het opnemen tegen andere teams over de hele wereld.
Ingame-aankopen
In sommige games kun je aankopen doen met ‘echt’ geld. Dit gebeurt via een internetverbinding en vraagt meestal om een creditcard. De producten die je aanschaft worden in de game gebruikt en maken de game leuker of uitgebreider.
Dat werkt ook zo met zogenaamde ‘schatkistjes’ of ‘lootboxes’. Dit zijn boxen waarbij gamers een mogelijkheid hebben om een waardevol game-item te krijgen. Deze kun je kopen, maar zijn niet per se nodig om verder te komen in het spel. Soms worden ze gratis weggegeven tijdens het gamen, bijvoorbeeld als beloning voor het oplossen van een opdracht.
Gamen is goed voor de ontwikkeling
Gamers spelen vaak in teams, zo leer je samenwerken en duidelijk communiceren. Ook kan gamen helpen bij de Engelse taalvaardigheid. Veel games zijn in het Engels of worden gespeeld met internationale medespelers die geen Nederlands praten.
Tijdens het gamen neemt de moeilijkheidsgraad toe en moet je vaak snel beslissingen nemen om problemen op te lossen. Goed dus voor het doorzettingsvermogen van je kind. Ook neemt het zelfvertrouwen toe als een level na veel inzet gehaald is.
De inhoudsbeschrijvingen geven aan of er in de game sprake is van gokken, angst, drugs- en/of alcoholgebruik, seks, discriminatie, grof taalgebruik, geweld of ingame-aankopen.
Kijk voor meer informatie over PEGI op: https://pegi.info/nl
Wat kunnen kinderen beter niet doen tijdens het spelen van een videogame?
Externe handel, Skinbetting of skin gambling zijn onderdelen die beter vermeden kunnen worden.
Externe handel
In de meeste games kun je game-items (meestal tools die je in de game gebruikt, zoals voetbalschoenen, wapens of speciale voertuigen) of valuta (virtueel geld dat je in een game kunt uitgeven) verdienen. In sommige games kun je deze game-items of valuta ook in de game ruilen, maar je kunt ze nooit inwisselen voor echt geld.
Er zijn echter illegale websites die aanbieden om je game-items of valuta buiten het spel te verkopen of te ruilen. Het kopen of ruilen van items op deze manier is in strijd met de regels van de games én illegaal. Het verstoort een eerlijke game en kan ertoe leiden dat gamers worden uitgesloten van de game. Ook kun je bedrogen worden als je je persoonlijke gegevens achterlaat. Ook weet je nooit zeker of je de game-items of het geld echt krijgt.
Skinbetting (of Skin Gambling)
Een ‘skin’ is een lay-out of een cover die je in een game kunt gebruiken om je voorwerpen of personages een ander uiterlijk te geven. Dit kan bijvoorbeeld een bekend karakter zijn. Deze skins zijn razend populair en kinderen willen graag de nieuwste of coolste ‘skin’ hebben. Recent is het fenomeen ‘skin betting’ , ook wel ‘skin gambling’, opgekomen.
Dit werkt op twee manieren: de ‘skins’ of andere game-items die je in een game hebt verdiend, kun je voor het hoogste bod – en voor echt geld – veilen op illegale sites van derden. Ook kun je wedden met echt geld op ‘skins’ of andere game-items. Op skin betting en skin gambling zijn dezelfde risico’s van toepassing als op handelen via websites van derden, ook is het in strijd met de kansspelwetgeving en treden uitgevers hier streng tegen op.
Wat moeten ouders weten over Loot Boxes?
Videogames zijn vaak commerciële producten die net als boeken, TV en films ontwikkeld worden om zowel te entertainen als om geld te verdienen. Omdat videogames nog relatief nieuw zijn is het belangrijk om te begrijpen hoe ze verkocht worden.
Door dit beter te begrijpen komen ouders en verzorgers minder snel voor verrassingen te staan en kunnen ze daarnaast de games vinden die het beste bij hun familie past.
Merk je dat jouw kind actief is op websites om game-items te verhandelen buiten de game om?
Leg dan uit waarom het belangrijk is dat ze hiermee onmiddellijk moeten stoppen:
Kans op bedrog.
Je kunt bedrogen worden door mensen die je niet kent. Om te kunnen handelen, moet je vaak je accountgegevens, wachtwoorden of andere persoonlijke informatie opgeven. Dat is heel riskant.
Het mag niet.
De algemene voorwaarden van videogames staan externe handel van in-game-items niet toe: deze handel kan ervoor zorgen dat jouw kind wordt uitgesloten van zijn of haar favoriete game.
Het is strafbaar.
Handel buiten het spel om is illegaal en in strijd met de kansspelwetgeving. Je kind is dan ook volgens de wet strafbaar. Dit kan leiden tot vervelende, maar te voorkomen situaties.
Wat moet je als ouder weten over gamen? Gamer Mathijs vertelt het!
Mathijs Stals is professioneel gamer. Op zijn YouTube-kanaal ‘’heezerules’ maakt hij video’s over onder andere EA SPORTS FIFA 21en Ultimate team (FUT 21). Daarnaast studeert hij Rechten aan de Universiteit van Tilburg en werkt hij als juridisch medewerker bij een advocatenkantoor. In deze vraag-en-antwoord video’s legt hij de basisprincipes van het gamen uit.