Online videospellen zijn ruimtes waar kinderen kunnen creëren, ontdekken en vooral plezier kunnen hebben – individueel of samen met andere spelers. Steeds meer videospellen bieden spelers de mogelijkheid om virtueel in contact te komen met schoolvrienden of met andere spelers in het spel die jij of jouw kind nog niet kennen. Helaas kan dit soms ook negatieve ervaringen met zich meebrengen en daarom leggen wij jou in deze blog uit hoe jij en je kind deze situaties tegen kunnen gaan én we belichten de mate van bescherming die er al is.
Hoe kan ik mijn kind helpen ongepast gedrag tijdens het spelen van videospellen te melden?
Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar om ongewenst gedrag in een online spelomgeving tegen te gaan. Wist je bijvoorbeeld dat je als ouder altijd de mogelijkheid hebt om de online interacties van je kind tijdens het spelen te blokkeren, communicatiefuncties volledig te beperken of functies voor bepaalde speltitels te beperken? Ook is het mogelijk om spelers (buiten de game zelf om) volledig te blokkeren, zodat jouw kind niet langer vriendschapsverzoeken, berichten of speluitnodigingen van hen kunnen ontvangen.
Daarnaast zijn er verschillende rapportagetools beschikbaar om melding te maken van spelers die zich op een ongewenste manier uiten. Hoewel we weten dat veel ouders op de hoogte zijn van tools voor ouderlijk toezicht en familie-instellingen, zijn we er niet zeker van of elke ouder op de hoogte is van de aanwezigheid van deze rapportagetools in videogames.
Voor meer informatie over tools voor ouderlijk toezicht klik je op deze link.
Wat gebeurt er vervolgens met een melding?
Nadat er een melding is gemaakt wordt deze bekeken door een team van moderatoren om te bepalen of het gedrag in strijd is met de gemeenschapsregels, of de gedragscode van het online platform waarop het wordt gespeeld. Elke videogame heeft immers eigen gemeenschapsregels en richtlijnen waar spelers die aan online gameplay doen zich moeten houden om een veilige online omgeving te creëren. Het is ontzettend nuttig om deze regels als ouder te leren kennen zodat je een duidelijk beeld te krijgen van wat de grenzen zijn binnen een bepaalde online omgeving.
Als deze regels worden overtreden, dan wordt de ongepaste inhoud verwijderd en worden er maatregelen genomen tegen de speler die de inhoud heeft gedeeld. Belangrijk is dat geschorste spelers op geen enkele manier kunnen weten wie de klacht heeft ingediend en wanneer deze is geregistreerd. Dit is ontzettend belangrijk, want hierdoor blijven je eigen privacy en veiligheid altijd gewaarborgd.
Bescherming vanuit PEGI
Naast de gemeenschapsregels in videogames zijn er verschillende instrumenten en beveiligingen verplicht gesteld door de PEGI-gedragscode, zoals leeftijdsgrenzen en filtersoftware om een veilige online omgeving te voor je kind te creëren.
Meer informatie over PEGI lees je hier.
We hopen dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven over de bestaande ingebouwde meldingshulpmiddelen, hoe je samen met je kind kunt zorgen voor een veilige online omgeving en hoe deze op dit moment al wordt beschermd.