Maak je eigen keuzes

Door als ouder een beslissing te nemen over belangrijke game-onderwerpen, maak je keuzes waar het hele gezin veel aan heeft.

Inhoud
Raadpleeg de PEGI leeftijdsclassificaties om te bepalen welke games jij geschikt vindt voor je kind. Hoewel sommige games door spelers van alle leeftijden gespeeld kunnen worden, zijn andere weer alleen geschikt voor oudere kinderen of volwassenen. PEGI geeft in Europa deze leeftijdsclassificaties af.
PEGI
Uitgaven
Bepaal of – en zo ja, hoeveel – jouw kind geld mag uitgeven om ingame-aankopen te doen. Let op dat je jouw betaalgegevens en wachtwoorden niet deelt. Spreek af dat hij of zij altijd om jouw toestemming vraagt bij een aankoop.Elke ouder maakt afspraken die passen bij zijn of haar manier van opvoeden. Gebruik de juiste parental tools om die regels te handhaven.
Gebruik de juiste tools
Plaats
Maak afspraken over waar jouw kind mag gamen. Is dat alleen in de woonkamer op bank zodat jij een oogje in het zeil kan houden? Of mag je kind ook gamen op zijn of haar slaapkamer?
Tijd
Spreek af hoeveel tijd je kind per dag mag gamen. Zorg dat je kind ook tijd investeert in andere activiteiten als huiswerk, sporten of lekker buiten spelen.
Gedrag
Zorg dat je kind nooit gegevens deelt met onbekenden die online zijn. Spreek af dat je kind vertelt zodra andere spelers zich onbehoorlijk gedragen. Je kunt de klantenservice van de speluitgever daarover informeren. Die kan een (tijdelijk) spelverbod aan de andere speler opleggen.

Tanja’s keuzes

Keuzes van andere ouders

Rule the Game ging in gesprek met ouders over gamen tijdens Dreamhack 2019 in Rotterdam, het grootste game event van Nederland. We vroegen zes ouders wat voor afspraken zij met hun kinderen maken over gamen in het gezin. Bekijk de video’s voor hun gouden tips!

betrokken blijven

Dat is dé manier om de speelwereld van je kind te begrijpen. Door te ontdekken, te praten en mee te spelen.

Stap 1: ontdek: ga na wat jouw kind speelt. Bijvoorbeeld door een YouTube-trailer van dat specifieke spel te bekijken. Zo krijg je een idee hoe het eruitziet en in wat voor wereld je kind zich begeeft.

Stap 2: speel: ervaar zelf wat die game inhoudt door mee te spelen. Dan begrijp je direct wat jouw kind motiveert. Zoek naar spellen met een co-op modus, waarbij je samen (en dus niet tegen elkaar) het spel speelt.

Stap 3: praat en maak afspraken: wees geïnteresseerd en bespreek met je kind wat er nou zo leuk is aan dat ene favoriete spel. Zo leer je vanzelf hoe de game in elkaar steekt en kun je meteen afspraken maken over het gamen.

Voer deze stappen uit om de favoriete games van je kind te leren kennen. Het stelt je in staat om het gamen in je gezin te bespreken.

PEGI

PEGI (Pan-European Game Information) is een Europees ratingsysteem voor games dat rekening houdt met leeftijdsclassificaties en (gevoelige) spelinhoud. Het PEGI-systeem is gebaseerd op vijf leeftijdscategorieën en acht inhoudsbeschrijvingen. De categorieën en beschrijvingen geven aan of een game geschikt is voor jouw kind. PEGI beoordeelt de geschiktheid van een game voor een bepaalde leeftijd, niet de moeilijkheidsgraad. Het systeem wordt gebruikt in 38 Europese landen en gesteund door de Europese Commissie.

leeftijdscategorieën

De inhoudsbeschrijvingen geven aan of er in de game sprake is van gokken, angst, drugs- en/of alcoholgebruik, seks, discriminatie, grof taalgebruik, geweld of ingame-aankopen.