PEGI leeftijdsclassificaties

PEGI: Het waarborgen van veiligheid en geschiktheid in de wereld van videogames

In de virtuele wereld van videogames speelt PEGI (Pan European Game Information) een cruciale rol bij het beschermen van kinderen tegen ongeschikte content. In een recent interview geeft Dirk Bosmans, vertegenwoordiger van PEGI, meer inzicht in de missie, werkwijzen en de manier waarop PEGI op de nieuwste trends inspeelt. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste punten die aan bod kwamen en hoe je dit als ouder in je voordeel kunt gebruiken.

De rol van PEGI
PEGI speelt een essentiële rol in het beschermen van kinderen door een genormaliseerd systeem voor leeftijdsclassificatie te bieden. “Dit systeem helpt ouders te voorkomen dat hun kinderen videogames spelen die ongepaste inhoud bevatten, zoals geweld, grove taal of seksuele thema’s”, vertelt Dirk Bosmans. “De classificaties helpen bij het identificeren van videogames die overeenkomen met de ontwikkelingsleeftijd en gevoeligheden van kinderen.”

Missie en hoofddoel van PEGI
PEGI heeft als missie om ouders en kinderen te informeren over de inhoud van videogames door middel van een duidelijke leeftijdsclassificatie. “Ons doel is om ervoor te zorgen dat alle ouders weloverwogen beslissingen kunnen nemen over welke videogames geschikt zijn voor hun kinderen”, stelt Bosmans. Hiervoor gebruikt de organisatie leeftijdsclassificaties in combinatie met inhoudspictogrammen om een helder beeld te geven over de inhoud van de videogame. Aan de hand van deze labels kunnen ouders een geïnformeerde keuze maken.

Samenwerking met ontwikkelaars en andere stakeholders
PEGI werkt nauw samen met videogame-ontwikkelaars, uitgevers en andere stakeholders om ervoor te zorgen dat hun classificaties accuraat en actueel blijven. Dit gebeurt door middel van een netwerk van technische en academische experts die advies geven over technologische en inhoudelijke ontwikkelingen. “De criteria voor leeftijdsclassificaties worden regelmatig herzien en aangepast op basis van de nieuwste inzichten en trends in de industrie. Onze examinatoren (o.m. bij het NICAM in Hilversum) spelen hierbij een sleutelrol door hun dagelijkse ervaring en kennis in te brengen”, voegt Bosmans toe.

Hoe worden videogames geclassificeerd? 
“Het proces van classificeren begint met het invullen van een vragenlijst door de uitgever van de videogame”, begint Bosmans. “Deze vragenlijst bevat ja- en nee-vragen die leiden tot een voorlopige classificatie. Vervolgens wordt de game door onze PEGI-examinatoren grondig getest om te controleren of de informatie van de uitgever juist is. Als de informatie klopt, wordt de classificatie bevestigd. Indien nodig kan de classificatie worden aangepast volgens de vastgestelde criteria.” Voor fysieke videogames moet de classificatie correct zijn voordat de game wordt verspreid, terwijl digitale  videogames direct bij de lancering worden voorzien van een PEGI-rating.

Hoe kunnen ouders PEGI-ratings gebruiken?
Volgens Bosmans is dit heel eenvoudig: “Je kunt als ouder PEGI-ratings controleren door naar het leeftijdslabel op fysieke gameverpakkingen te kijken of door de ratings te raadplegen bij digitale videogames.” De PEGI-rating is ook zichtbaar op advertenties en kan worden opgezocht op websites zoals www.pegi.info of www.gamewijzer.nl. Daarnaast biedt de PEGI-app voor iOS en Android een handige manier om ratings te bekijken.

Invloed van de laatste trends
Hoewel trends in videogames niet altijd de classificatiecriteria van PEGI beïnvloeden, blijven ontwikkelingen zoals virtual reality en in-game-aankopen van belang. PEGI evalueert regelmatig of deze nieuwe trends een aanpassing van de classificatiecriteria vereisen. “Dit gebeurt alleen als de trends duurzaam blijken en het geen tijdelijke hypes zijn”, aldus Bosmans.

Actieve rol van ouders en veiligheidstips
Bosmans vertelt dat alle ouders worden aangemoedigd om actief betrokken te zijn bij de videogame-ervaring van hun kind/kinderen door samen te spelen en te begrijpen wat ze leuk vinden aan bepaalde games. “Deze betrokkenheid biedt een basis voor gesprekken over videogame-inhoud, speeltijd en uitgaven, en stelt je in staat om afspraken te maken over geschiktheid, speeltijd en aankopen. Daarnaast is het cruciaal om de interactie met anderen tijdens het online gamen te beheren.” Bosmans vervolgd: “Je kunt online contactinstellingen beperken en kinderen aanmoedigen om ongepast gedrag te rapporteren. Kinderen moeten leren geen persoonlijke gegevens te delen en voorzichtig te zijn met het ontmoeten van mensen die ze via online videogames hebben leren kennen.” 

Met deze informatie in handen kan je de PEGI-ratings effectief gebruiken om de videogame-ervaring van je kind/kinderen te monitoren en te beheren, terwijl ze een veilige en positieve speelomgeving waarborgen. Door betrokken te zijn en op de hoogte te blijven van de classificaties, kun je er ook voor zorgen dat je kind/kinderen genieten van videogames die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling.

Meer weten over PEGI en welke videogames bij jouw kind kunnen passen? Lees dan de volgende blog op onze website.

Hopelijk heb je iets geleerd van deze blog!
Heb je nog vragen over PEGI? Neem dat gerust contact met ons op!