Q&A

Door als ouder een beslissing te nemen over belangrijke gameonderwerpen, maak je keuzes die het hele gezin ten goede komen.
  • Inhoud: raadpleeg leeftijdsclassificaties en inhoudsbeschrijvingen om te bepalen welke games jij geschikt vindt voor jouw kind. Hoewel sommige games bestemd zijn voor spelers van alle leeftijden, zijn andere alleen geschikt voor oudere kinderen. PEGI geeft in Europa deze classificaties af.
  • Tijd: spreek af hoeveel tijd jouw kind per dag mag besteden aan games. Zorg dat je kind ook tijd investeert in andere activiteiten als huiswerk, sporten of lekker buiten spelen met vriendjes.
  • Uitgaven: bepaal of – en zo ja, hoeveel – jouw kind geld mag uitgeven om ingame-aankopen te doen. Let op dat je jouw betaalgegevens en wachtwoorden niet deelt met je kind. Spreek af dat hij of zij altijd om jouw toestemming vraagt bij een ingame-aankoop.
  • Gedrag: zorg dat je kind nooit zijn of haar gegevens deelt met onbekenden die hij of zij online ontmoet. Spreek ook af dat je kind aan jou vertelt zodra andere spelers zich onbehoorlijk gedragen in het spel. Je kunt dan de klantenservice van de speluitgever informeren over het probleem en mogelijk volgen er gepaste maatregelen voor de gamer in kwestie, zoals een tijdelijk speelverbod.
  • Plaats: maak afspraken over waar jouw kind precies mag gamen. Is dat alleen in de woonkamer op bank zodat jij een oogje in het zeil kan houden? Of sta je ook toe dat jouw kind mag gamen in zijn of haar eigen slaapkamer?
Over het algemeen laten ouders hun kinderen 1 tot 2 uur per dag gamen, maar een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat niet. Zo spelen factoren mee als leeftijd, de dag van de week, het tijdstip op de dag en de hoeveelheid huiswerk en andere activiteiten. Belangrijk is vooral dat de balans in activiteiten goed is. Naast het gamen zijn er namelijk tal van andere zaken in het leven die aandacht moeten krijgen, zoals contact met vriendjes en schoolwerk. Leer de wereld van je kind kennen om zo tot tijdafspraken te komen die het gamen plezierig houden, maar waaronder het sociale contact en het huiswerk niet lijden. Maak je afspraken over maximale speeltijd? Weet dan dat je kind sommige games niet ‘zomaar’ kan uitzetten of pauzeren. Het is handig om op voorhand aan te kondigen wanneer een je kind zijn spel moet afronden of wanneer de tijd bijna om is.
Elke ouder maakt afspraken die bij zijn of haar manier van opvoeden passen om het gamen binnen het gezin leuk te houden. Op alle spelsystemen zijn daarom vandaag de dag hulpmiddelen geïnstalleerd die je als ouder automatisch kunt activeren. Dit stelt je in staat om onder andere:
  • te selecteren welke games jouw kind mag spelen;
  • te bepalen hoeveel tijd jouw kind een game speelt;
  • te controleren welke en hoeveel ingame-aankopen worden gedaan.
Met parental controls kan de game-omgeving een stuk veiliger en overzichtelijker worden gemaakt, zodat je kind automatisch grenzen ervaart tijdens het spelen en er minder discussie ontstaat over het gamegedrag. Denk hierbij aan (onbedoelde) dure aankopen, gamesessies in het holst van de nacht, of ongewenste inhoud van videospelletjes.
Als je de gamewereld van je kind beter wilt leren begrijpen, werkt niets zo goed als zelf af en toe meespelen. Zo krijg je meer gevoel bij de hobby van je kind, leer je de spellen kennen en weet je beter welke elementen minder kindvriendelijk zijn. Vraag je kind of hij of zij het leuk vindt om het gamen aan je uit te leggen. In veel games zit een co-op-modus, waarbij de ene speler de andere helpt. Ideaal om samen het spel te ontdekken. Wil je kind liever niet dat je meespeelt? Door te zoeken op internet vind je veel beschrijvingen, reviews, demo’s of filmpjes over verschillende games. Bekijk eens een tutorial die je uitlegt hoe het spel werkt.
Leg je kind uit dat hij of zij nooit wachtwoorden mag delen met anderen, zelfs niet met vrienden of bekenden. Als je kind ook gamet met onbekenden, vraag hem of haar dan om nooit het woonadres of de woonplaats te delen. Ook kan het goed zijn om geen echte foto, maar een avatar te gebruiken.
Gamen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling. Je traint namelijk naast je Engelse taalvaardigheid ook je sociale vaardigheden. Door te gamen leg je immers gemakkelijk contact met mensen verspreid over de hele wereld. Veel games speel je online, waardoor je – ongeacht plaats of afkomst – dezelfde speelruimte deelt met elkaar. Spelenderwijs kom je zo met anderen in gesprek, tot samenwerking en zoek je samen naar oplossingen. Daarnaast train je je strategische inzicht via het gamen. Vaak worden spellen trapsgewijs steeds moeilijker. Het doorlopen van een game leert je daarom beter creatief nadenken hoe je tot een oplossing komt voor een volgende stap. Zo draagt gamen ook bij aan het zelfvertrouwen. Daarnaast verbetert gamen je oriëntatievermogen, fijne motoriek en oog-handcoördinatie.
Ga op zoek naar games die geschikt zijn voor jou kind door te kijken naar het PEGI-systeem. Dit systeem is gebaseerd op zes leeftijdscategorieën en acht inhoudsbeschrijvingen. De categorieën en beschrijvingen geven aan of een game geschikt is voor jouw kind. Deze kunnen worden gevonden op zowel de achterkant van de cd-houder, als online wanneer je de naam van het spel googelt. De leeftijdscategorieën zijn 3+, 7+, 12+, 16+ en 18+. De inhoudsbeschrijvingen geven aan of er in de game sprake is van gokken, angst, drugs- en/of alcoholgebruik, seks, discriminatie, grof taalgebruik, geweld of ingame-aankopen. Bekijk hier de volledige beschrijvingen van de classificaties. [hier moet worden doorgelinkt naar de PEGI-ratings] PEGI is een Europees ratingsysteem voor videospellen dat rekening houdt met leeftijdsclassificaties en (gevoelige) spelinhoud. Het ratingsysteem wordt gesteund door de Europese Commissie.
De belangrijkste kenmerken van gamen anno 2019 zijn ingame-aankopen, abonnementen en multiplayers. Ingame-aankopen: Tegenwoordig is het bijna bij iedere game mogelijk om gereedschap te kopen dat spelers van het spel kunnen gebruiken. Dit kan zijn om verder in het spel te komen, het spel beter te kunnen spelen of het spel uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan speciale krachten of een nieuw paar voetbalschoenen. Daarnaast kan het ook puur cosmetisch zijn, zodat het spelfiguur er beter uit komt te zien. Deze “items” kunnen gekocht worden voor echt geld of virtueel geld. Deze in-game munteenheid heeft vaak een eigen naam, zoals “Vbucks” bij Fortnite, “Cod Points” bij Call of Duty, en “Fifa Points” bij Fifa. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met je kind over het doen van aankopen in games. Abonnementen: Tegenwoordig is het niet altijd meer zo dat je een spel koopt in de winkel en je thuis meteen de game kan gaan spelen. Zoals we ook abonnementen hebben op weekbladen, Netflix of Spotify, is het in videospellen ook mogelijk om abonnementen te hebben op game diensten, zoals “EA Access” “Playstation+” of “Xbox Live Gold”. Hierbij wordt maandelijks een bedrag in rekening gebracht in ruil voor bepaalde diensten, zoals online kunnen spelen tegen je vriendjes of het rechtstreeks downloaden van games op je spelcomputer. Kijk goed samen met je kind wat er mogelijk is met en zonder een abonnement, en bepaal vervolgens of je een abonnement wilt aangaan. Multiplayer: In videospellen kunnen mensen met elkaar samenspelen, online of samen op dezelfde spelcomputer. Via chatboxen kan dan met elkaar gecommuniceerd worden, zodat samengewerkt kan worden om een spelletje of opdracht samen uit te voeren. Via de parental controls kun je de instellingen zo aanpassen dat je kind alleen met bepaalde mensen kan spelen en chatten.