Wat speelt er

Miljoenen kinderen spelen games en iedereen doet dat op zijn of haar manier. Wat is (online) gamen vandaag de dag? Wat is er anders dan vroeger? Dit moet je als ouder weten over gamen anno nu.

Online Gamen

Het online gamen kwam na de eeuwwisseling op

Gamen via internet was een grote stap na de ontwikkeling van speelhallen voor games in de jaren 70, via de wijdverbreide populariteit van ‘consoles’ in de jaren 80, naar het ontstaan van 3D games in de jaren 90.

Juist door het online aspect is de speelervaring enorm uitgebreid. Je legt veel gemakkelijker contact met andere spelers. Ook is het voor ontwikkelaars eenvoudiger geworden fouten (bugs) uit het spel te halen of het spel uit te breiden.

gamen toen & nu

Veel games bevatten elementen die vroeger niet of nauwelijks voorkwamen. Zoals ingame-aankopen, abonnementen en multiplayers.

Abonnementen

Veel games worden uitgebracht als onderdeel van een abonnement. Voor sommige functies betaal je periodiek, maar in veel games ontvang je voortdurend gratis extra’s.

Multiplayers

In veel games neem je het op tegen andere spelers. Meestal online. Dat maakt games veel dynamischer en interactiever. Als kind kun je zo je sociale vaardigheden oefenen.

Ingame-aankopen

In sommige games kun je aankopen doen met ‘echt’ geld. Dit gebeurt via een internetverbinding en vraagt meestal om een creditcard. De producten die je aanschaft worden in het spel gebruikt en maken de game leuker of uitgebreider. Dat werkt ook zo met zogenaamde ‘schatkistjes’ of ‘lootboxes’. Deze kun je kopen, maar zijn niet per se nodig om verder te komen in het spel. Soms worden ze gratis weggegeven tijdens het gamen, bijvoorbeeld als beloning voor het oplossen van een opdracht.

Gamen is goed voor de ontwikkeling

Gamers spelen vaak in teams, zo leer je samenwerken en duidelijk communiceren. Ook kan gamen helpen bij de Engelse taalvaardigheid. Veel games zijn in het Engels of worden gespeeld met internationale medespelers.

Tijdens het gamen neemt de moeilijkheidsgraad toe en moet je vaak snel beslissingen nemen om problemen op te lossen. Goed dus voor het doorzettingsvermogen van je kind. Ook neemt het zelfvertrouwen toe als een level na veel inzet gehaald is.

Wat kunnen kinderen anno nu beter niet doen tijdens het spelen van een videogame?

Externe handel
Skin betting

Buiten het spel handelen in spelitems of valuta
In de meeste spellen kun je game-items (meestal tools die je in het spel gebruikt, zoals voetbalschoenen of wapens) of valuta’s (virtueel geld dat je in een game kunt uitgeven) verdienen. In sommige games kun je deze spelitems of valuta ook in het spel ruilen, maar je kunt ze nooit inwisselen voor echt geld. Er zijn echter illegale websites die aanbieden om je spelitems of valuta buiten het spel te verkopen of te ruilen. Het kopen of ruilen van items op deze manier is in strijd met de regels van het spel én illegaal. Het verstoort een eerlijk spel en kan ertoe leiden dat spelers worden uitgesloten van het spel. Ook kun je bedrogen worden als je je persoonlijke gegevens achter laat. Ook weet je nooit zeker of je het geld echt krijgt.

Skin betting of skin gambling
Een ‘skin’ is een lay-out of een cover die je in een game kunt gebruiken om je voorwerpen of personages een ander uiterlijk te geven. Deze skins zijn razend populair. Zoals kinderen het nieuwste paar sneakers willen, kan het nu ook gaan om het hebben van de nieuwste of coolste ‘skin’. Recent is het fenomeen ‘skin betting’ , ook wel ‘skin gambling’, opgekomen. Dit werkt op twee manieren: de ‘skins’ of andere game-items die je in een game hebt verdiend, kun je voor het hoogste bod – en voor echt geld – veilen op illegale sites van derden. Ook kun je wedden met echt geld op ‘skins’ of andere game-items. Op skin betting en skin gambling zijn dezelfde risico’s van toepassing als op handelen via websites van derden, ook is het in strijd met de kansspelwetgeving.

Merk je dat jouw kind actief is op websites buiten het spel om items te verhandelen?

Leg dan uit waarom het belangrijk is dat ze dit onmiddellijk stoppen:

  • Je kunt bedrogen worden door mensen die je niet kent. Om te kunnen handelen, moet je vaak je accountgegevens, wachtwoorden of andere persoonlijke informatie opgeven. Dat is heel riskant.
  • De algemene voorwaarden van videogames staan ​​externe handel van in-game items niet toe: deze handel kan ervoor zorgen dat je kind wordt uitgesloten van zijn of haar favoriete game.
  • Handel buiten het spel om is illegaal en in strijd met de kansspelwetgeving.

Vraag en Antwoord

Wat moet je als ouder weten over gamen? Gamer Mathijs vertelt het!

Mathijs Stals (21 jaar) is professioneel gamer. Op zijn YouTube-kanaal ‘'heezerules' maakt hij video's over onder andere Fifa 19 en Ultimate team (FUT 19). Daarnaast studeert hij Rechten aan de Universiteit van Tilburg en werkt hij als juridisch medewerker bij een advocatenkantoor. In deze vraag-en-antwoord video's legt hij de basisprincipes van het gamen uit.

Bekijk de video's